Една бърза разходка около София

Всеки моторист, а и не само, е изпитвал следната ситуация: събота сутрин е, слънцето грее, няма и следа от облак или вятър, времето е идеално за раздвижване на любимата машина, но имаме да свършим нещо (или да прекараме време и със семейството си) и няма как да поемем на поредната 300/400-километрова или по-дълга разходка. В този момент започваме да си мислим дали все пак не можем да направим една кратка разходка. В тази статия ще ви споделя една идея за кратка 120-километрова (съобразено с това къде живея аз) разходка в близост до София, включваща и посещение на туристически обект, която ми отне по-малко от 3 часа.

Маршрутът е следния: София - Бистрица - Железница - Белчин - Самоков - Панчарево - София, като в Белчин посетих крепостта Цари Мали град.

Маршрутът е планински, предоставя доста приятни горски гледки, хубави и плавни завои, както и добър асфалт в по-голямата си част. От София до село Ковачевци асфалтът е добър, като представа може да добиете от следните снимки:

След това до село Белчин асфалтът се разваля, на места има дупки, но нищо чак толкова фрапиращо, трябва само малко повече внимание.

Самото село Белчин, в чиято територия се намира крепостта Цари Мали град, ме изненада с изключително европейския си вид. Улиците са асфалтирани и чисти, къщите спретнати и сгушени в подножието на Рила. Усещането беше доста близко до някое баварско селце, сгушено в Алпите.

Пред крепостта Цари Мали град има доста голям паркинг, точно над музея. За качване до крепостта може да се избира между горска пътека и асансьор. Моят съвет е да се избере асансьора за качване, понеже предлага доста красива гледка към селото и пътеката за слизане, за да се разходите все пак и из гората.

Крепостта Цари Мали град се намира на хълма "Свети Спас", на който най-ранните следи от човешка дейност са от ранножелязната епоха (8-ми - 6-ти век преди Христа). Открити са множество ями с култов характер, което показва, че местното тракийско население го е използвало като светилище. След завладяването на областта от римляните, хълмът е продължил да функционира като свято място, обграден е със стена, а каменната крепост се датира към края на 60-те години на 4-ти век. Археологическите проучвания показват, че крепостта Цари Мали град престава да изпълнява отбранителни функции след 578-ма година.

Разбира се, крепостта не е съхранена в този вид от древността. Реконструирана е и официално открита през 2013-та година. След като слязох, открих 2 деца да се радват на мотора ми и да се снимат с него. Е, снимах го и аз.

Запътих се към Самоков, като открих, че отсечката Белчин - Самоков е ремонтирана това лято и пътят е една права с перфектен асфалт. Старайте се да спазвате ограниченията, понеже местни търговци продават картофи по отбивките.

След Самоков се отправих директно към София, като пътят има доста хубави завои, минаващи покрай язовир Искър и езерото в Панчарево. Асфалтът е в прилично състояние, но ако сте с пистов мотор и целта ви е да отъркате някой друг слайдер в завоите, имайте предвид, че на места има "лъскав асфалт", който не предоставя най-доброто сцепление.

Равносметката от пътуването е изминати 120 километра, посетен Цяри Мали град, преоткриване красотата на българското село и всичко това за по-малко от 3 часа. Единствено е тъжно, че не всички села се възползват от предоставяните им бюджети и европейски програми по оптималния начин, за да изглеждат като Белчин.

Надявам се статията да ви е харесала и да е добавила идея за кратка разходка в иначе натоварен уикенд. Ще се радвам ако ме подкрепите със споделянето й, както и с удоволствие бих прочел вашите коментари.

Facebook
Close Menu