Как да съхраним мотоциклета си през зимата - пълно ръководство

Колкото и да не ни се иска, зимният сезон наближава и максималните дневни температури падат под 10 градуса. Разбира се, има свръхентусиасти, които това не ги спира и не им пречи да се обличат като ескимоси преди каране и да се съобразяват постоянно със студения асфалт и мотоциклетните си гуми. Все пак повечето от нас предпочитат да оставят любимата машина в заслужена почивка до пролетта. Именно за въпросната част, в тази статия споделям как аз подготвям мотоциклета си за зимния престой в гаража, за да бъде в оптимално състояние пролетта.

Цялата процедура ми отнема около 2 часа, в които за последно тази година се наслаждавам на прекараното време с мотоциклета ми.

Избирам ден от уикенда със слънчево и сухо време и всичко започва с една хубава баня. Измивам мотоциклета старателно, като с четка се старая да отстраня всяка мръсотия, насекоми и каквото се сетите още. След това изплаквам с осмозна вода (има я на повечето автомивки на самообслужване), за да не изсъхне на петна.

След това се запътвам към някоя по-далечна бензиностанция да напълня резервоара до горе. Причината, поради която избирам далечна бензиностанция, е да дам възможност на мотора да изсъхне. Все пак не искаме да приберем и завием мотоциклета си влажен, нали?

След като съм напълнил резервоара до горе, напомпвам гумите с 0,5 Bar-а над предписаното от производителя за самостоятелно каране. Ако мотоциклетът стои с допрени до пода гуми, това ги предпазва от деформиране, а ако е вдигнат на стойки, както при мен, предпазва гумите от вредното влияние на студа.

Връщам се в гаража и първото нещо, което правя, е да смажа веригата. С измиването съм отмил смазката й и като бонус е влажна и податлива на ръжда. Добре смазаната/омаслената верига няма да ръждяса при продължителния престой през зимата.Подробни указания как смазвам веригата може да откриете в едноименната ми статия ТУК.

След като съм смазал добре веригата, забърсвам мотоциклета със суха кърпа. По този начин се оттървам от евентуално останали капчици влага.

Подсушения мотоциклет третирам първо с Motul Wash & Wax. Нанасям го по пластмасовите панели на мотоциклета и резервоара. Препаратът оставя защитно покритие с вакса, което запазва пластмасите лъскави и свежи до пролетта.

По всички хромирани и метални части нанасям с парцал смазващия спрей на Bardahl със силикони, за да ги предпазя от корозия при продължителния зимен престой.

След като вече съм се погрижил за външния вид на мотоциклета, идва ред да го защитя и отвътре. Както знаете, в България бензинът съдържа 8% биоетанол, заради екологични разпоредби на ЕС. Той от своя страна, при продължителен престой се отлага, реагира с металите и води до корозия и проблеми с инжекторите. За да предотвратим вредното му въздействие върху двигателя и металния резервоар, е добре да използваме стабилизатор за гориво. Аз, уповавайки се на предходен успешен опит, ползвам стабилизатора на Power Max. Не е скъп, лесно се намира и както казах предния сезон с него проблеми нямах. Уточнението, че нямам проблеми с него, е по повод наскоро завъртелия се в YouTube клип на канадския влогър Райън от Fort9.

След като добавя стабилизатора, оставям мотоциклета да поработи на място за около 5 минути. Така смесеното гориво със стабилизатор се разнася из цялата горивна система, а не остава само в резервоара.

Когато изгася двигателя е време да долея бензин в резервоара до капачката, компенсирайки изразходваното гориво от бензиностанцията до гаража и 5-минутната работа на място. По този начин предпазвам вътрешната част на резервоара от окисления. За целта предварително съм си приготвил туба с бензин.

Единствено остана да сваля акумулатора и да го прибера на стайна температура, в някой шкаф вкъщи. След нова година, когато се сетя за него, го включвам на "умна" зареждачка, която редува цикли на натоварване и зареждане. Моят акумулатор е с бавен разряд и почти няма нужда от зареждане, но все пак го дозареждам.

Важно е зимата да не "припалвам" мотоциклета, защото по този начин не помагам, а само вкарвам конденз в цилиндрите когато околната температура е сравнително ниска, а двигателят е загрят и изстива.

Качвам мотора на стойките, където ще прекара зимата, но не го завивам с покривало поне до следващия ден, за да съм сигурен, че всяка влага от миенето вече я няма.

След един или два дни се връщам в гаража да завия любимата машина с покривало. Гаражът е сух и сравнително топъл, но така го предпазвам от прах и евентуални боклуци.

След като мотоциклетът е завит, аз се радвам, че и този сезон приключи за мен без инциденти и проблеми, жив и здрав съм, пожелавам това на всички и се отдавам на зимни забавления.

Надявам се статията да ви е харесала, да сте научили нещо ново и да ви е полезна за в бъдеще. Ако това е така, ще се радвам да я споделите с приятели, както и с удоволствие ще прочета вашите коментари.

Facebook
Close Menu