Как правилно да поддържаме веригата на мотоциклет

Поддръжката на веригата е неизменна част от притежанието на мотоциклет, затова и буди толкова дискусии и спорове дали изобщо е необходимо, как точно се прави, кои консумативи са най-добри и т.н. Все пак производителите на мотоциклети и вериги препоръчват смазване средно на около всеки 600 километра. В тази статия ще споделя как и защо аз го правя, както и какви продукти използвам.

В тази статия ще опиша процедурите по почистване и смазване на мотоциклетната верига. Както вече писах, производителите препоръчват смазване на около всеки 600 изминати километра. Това все пак е ориентировъчно, понеже ако днес планирам да измина 800 километра, няма да си взема спрейовете и четката с мен. Почистването го правя преди всяко второ смазване или иначе казано през около 1200 изминати километра. Разбира се, наблюдавам веригата и ако тя се замърси по-рано я почиствам и смазвам. Почиствам я и след всяко каране по силно запрашени или черни пътища.

Необходими са препарат за почистване на верига, четка (ако нямате специална, може и такава за зъби), смазващ спрей и парцал, с който да забърсвате излишния препарат както и да подложите, за да не изцапате пода.

Ако не разполагате със специален спрей за почистване на верига, може да ползвате и обезмаслител за спирачни дискове. Притесненията са, че спрея за спирачни дискове може да разяде гумените уплътнители, но аз не го оставям за толкова дълго време върху веригата и след 2 сезона не съм имал проблеми. Сдобих се със специализирания спрей на IPONE от любопитство, но не бих казал, че чисти по-добре. Може би е по-щадящ.

И така, време е за действие. След като моторът вече е вдигнат на задна стойка (или ако имате централна степенка) си вземам малкото рибарско столче, за да ми е удобно (Няма да му коленича я...).

Пръскам първо от външната страна на веригата на задното зъбно колело, докато с ръка превъртам гумата. След като се убедя, че по цялата верига има почистващ спрей, разтърквам хубаво с четката.

ВАЖНО е да превъртам гумата с ръка, а не да запаля мотора и да включа на първа скорост!!!

В противен случай четката, пръст или дреха могат да бъдат захванати от зъбното колело и веригата и това да доведе до повреди по машината или тежки травми за нас!

След като съм изчеткал отвън отзад и отстрани по цялата дължина на веригата, извършвам същата процедура и от вътрешната страна, като пак спазвам важното правило да въртя задната гума с ръка.

След като веригата е изчеткана по цялата си дължина и от вътрешната страна, изчаквам около 10 минути, за да изсъхне и подейства спрея.

Докато чакам, проверявам провеса на веригата, за да разбера има ли нужда от притягане. Поставям линийка горе-долу в средата на веригата между предното и задно зъбно колело и с пръст повдигам нагоре. За различните мотоциклети допустимият провес е различен, затова се проверява в ръководството за потребителя.

Важно е при това измерване да превъртя гумата и да измеря на няколко места, понеже веригата може да е разтеглена неравномерно и да има нужда от подмяна. Оглежда се и за ръждиви звена и при наличието им (както в моя случай) трябва да планираме смяна на верига.

Опитвам също и да издърпам веригата назад от задното зъбно колело. Ако успея и видя светлина от дупчицата, веригата има нужда от пристягане.

След като вече са изминали 10 минути, избърсвам с парцал веригата, отново с ръчно завъртане на задната гума и преминавам към смазване.

Спреят, който използвам, е на маслена основа, поради следната причина:

Смазвайки веригата, ние не я смазваме, за да се върти по-лесно и с по-малко триене, поради причината, че въртейки се зъбното колело завърта цилиндърчетата на веригата около оста им. В самите цилиндърчета се намира фабричната смазка на веригата, която се задържа вътре от О или Х-образни гумени уплътнения и има живот колкото на веригата. Следователно ние смазваме, за да предпазим веригата от ръжда и да поддържаме гумените уплътнения свежи и да ги предпазим от напукване, което би довело до загуба на фабричната смазка на веригата и наложителна смяна на верига.

Поради същата причина не препоръчвам употребата на сухи и графитени спрейове, както и на дъвкообразния бял спрей на Мотул. Първите не предпазват от ръжда, а вторият е изключително лепкав и по него се полепват прах и боклуци и образува абразив, износващ и увреждащ веригата и зъбните колела.

Ако нямате специален спрей за вериги, обикновено масло за скоростни кутии с висок вискозитет също върши работа.

В този ред на мисли, не пръскам в средата на веригата, а по гумените уплътнения. Чрез ръчно превъртане на задната гума пръскам смазка по всички уплътнения. Тя се разтича и омаслява и отделните звена, за да са предпазени от ръжда. След като всички пръстени от двете страни са омаслени завъртам хубаво гумата, за да се разнесе смазката и изчаквам около 10-тина минути, след което забърсвам с парцал излишната смазка.

Бърша докато оставените по парцала следи от смазка не станат от такива като на горната снимка на такива като от долната.

Забърсването е важно, защото в противен случай излишната смазка се озовава по целия мотоциклет или панталон.

Ако статията ви е харесала и помогнала, ще се радвам да я споделите с приятели. С радост ще прочета и отговоря и на коментарите ви.

Facebook
Close Menu