Как сами да си сменим антифриза?

Смяната на охладителната течност на мотоциклета е доста лесна и не си струва макар и ниската цена в сервиз. Не са необходими никакви специфични инструменти и извършването на операцията в гаражни условия е напълно възможно. В статията ще ви дам и няколко насоки при избора на охладителна течност.

За целта ще ми е необходим някакъв съд, в който да събера старата течност (в моя случай леген) и отвертка. Поради спецификата на моя модел мотоциклет, ще са ми необходими и шестостенен ключ и някакъв тип глух ключ (или в моя случай вложка от гедоре с удължител).

Започвам с осигуряването на достъп до капачката на радиатора. При различните мотоциклети, тя се намира на различно място. В моя случай, капачката се намира под десния пластмасов панел с мигач. Отстранявам го като премахвам пластмасовия панел около ключа за запалване, металната пластина под него, както и страничния болт.

Разкачвам и буксата към панела.

За развиването на посочените болтове използвам вложка с удължител.

След като съм премахнал крепящите елементи, приплъзвам панела с мигача напред и надолу. Премахвам го, като разкачвам и буксата към мигача.

Това е левият мигач, но от дясно е по същия начин.

След като отстраня мигача, виждам рамата и капачката на радиатора.

Отварям капачката, за да може да изтече максимално количество охладителна течност. След това разхлабвам при водната помпа пристягащата скоба на маркуча от радиатора и го изваждам. Важно е преди това да съм подложил легена.

Изчаквам да изтече охладителната течност и да спре да капе. След това свързвам обратно маркуча към водната помпа. Вече мога да сложа новата охладителна течност.

Важно е да се използва висококачествена МОТОЦИКЛЕТНА охладителна течност. По възможност на базата на пропилен-гликол. По-мазни са и "смазват" водната помпа. Ако не може да се намери такава, най-добре да погледнем какво препоръчва производителят в Servie manual-а на мотоциклета.

В Service manual-а е посочено и съотношението с вода, което да използваме, ако не вземем готова за употреба течност. Важно е да има наличие на вода, защото по-концентрираната течност има по-малки охладителни свойства и е възможно да повреди охладителната система.

Аз съм избрал готова за употреба органична мотоциклетна охладителна течност на Putoline.

Сипвам с фуния охладителна течност в радиатора, докато не стигне до капачката. След това започвам бавно да накланям мотора на ляво и дясно, за да изкарам въздуха. След това допълвам до капачката отново. След няколко повторения на процедурата, вече разклащането на мотоциклета не освобождава място за още течност. Тогава стартирам двигателя, за да се обезвъдуши. Доливам течност отново до капачката. След като вече не се освобождава място, отхлабвам болта за обезвъздушаване (над помпата, като за да си осигуря достъп повдигам резервоара) и се уверявам, че от там тече антифриз при стартиран двигател. Като ориентир може да се използва количеството охладителна течност, посочено в Service manual-а, но да не забравяме, че не може да се източи изцяло при стандартна смяна. Затягам болта за обезвъздушаваме, затварям капачката на радиатора и сглобявам всичко обратно.

След като покарам мотоциклета и той загрее до работна температура и се охлади след това, доливам в разширителното казанче охладителна течност до максимума.

Благодаря за отделеното време да прочетете статията. Надявам се да ви е била полезна. Ако ви е харесала - ще се радвам да я споделите. С радост бих прочел и коментарите ви.

Facebook
Close Menu