Смяна на масло в домашни условия

Смяната на масло е рутинна процедура, усвояването на която ще добавя по около 100 километра към следващото ни пътуване. Както знаете, моторното масло при мотоциклетите се сменя на почти два пъти по-кратък интервал. Т.е. сменяйки си сам маслото в двигателя на всеки 6 000 километра (препоръчания интервал от Suzuki за GSR600), пестя средно по 10 лева или над 5 литра бензин (около 100 километра).

Почти всеки разполага с необходимите инструменти в своя гараж. Те са именно вложка за развиване на пробката (при мен размер 17), ключ за развиване на масления филтър, съд за източване на отработеното масло, фуния и чифт латексови ръкавици.

Необходимите инстументи

Препоръчвам използването на конкретно този тип ключ за маслен филтър, понеже стяга доста добре и е здрав. (Вече съм чупил/късал от останалите видове с верига или ремък.) При тази смяна, аз ще монтирам маслен филтър, който има гайка 17 за улеснено развиване и следващия път няма да ми е необходим специален инструмент за филтър.

KN 138

Важно е преди смяната да загрея двигателя до около 35 градуса, за да изтече по-лесно маслото и все пак да не се изгоря.

След като сложа ръкавиците и поставя съда за събиране на отработеното масло под картера, пристъпвам към развиване на пробката за източване, като не забравям да отворя капачката за наливане на масло.

Отвита капачка за наливане на масло

Пробка за източване на маслото

След като маслото вече е източено, преминавам към развиването на масления филтър.

Аз използвам пластмасово приспособление, което си направих чрез изрязване на пластмасов буркат от фъстъчено масло, за да предпазя колекторите от маслото.

Моето проспособление

Развиване на масления филтър

Приспособлението в действие

Надявам се при последната смяна, филтъра да не ви е прекалено стегнат, понеже трябва да се прибегне до по-екстремни мерки за развиването му. (Питайте ме откъде знам.)

След като вече е източено и маслото от филтъра, премахвам предпазното найлонче на новия и сипвам в него около 200 милилитра масло. В конкретния случай гуменото уплътнение е фабрично омазнено и не се налага да го правя аз.

Наливам около 200 милилитра масло във филтъра

Завивам пробката за източване на маслото с предписаните 23 Nm в Service manual-а на модела от Suzuki. След това завивам филтъра с предписаните пак там 20 Nm.

Първо завивам пробката на ръка

Понеже мястото около масления филтър е ограничено от изпускателния колектор, се налага да ползвам удължение и завивам с динамометричния ключ между тръбите.

Завивам с 20 Nm масления филтър

След като пробката е завита, както и филтъра, преминавам към наливане на маслото в двигателя с фуния. Предварително съм проверил в service-manual, че ми е необходимо 3,6 литра масло. Приспадам налетите 200 милилитра във филтъра и маслото, което наливам в двигателя е 3.4 литра.

След като налея необходимото количество масло, затварям капачката и стартирам двигателя. След като поработи няколко секунди, изгасва светещата лампа за маслото. Правя кръгче около гаража и оставям мотоциклета за около 5 минути. Проверявам в изправено положение дали количеството масло в прозорчето за проверка е с необходимото ниво.

В случая с 3,6 литра е на максимума

Надявам се статията да ви е харесала и да ви помогне да пестите парите за смяна на масло в бъдеще. Ако това е така, ще съм благодарен да споделите статията в социалните мрежи. Ще се радвам да прочета и вашите коментари по темата.

Facebook
Close Menu